Veelgestelde vragen

Als professioneel mentor krijg ik vaak dezelfde vragen van cliënten, hun naasten of betrokken instanties. Op deze pagina vind je de antwoorden op de meest voorkomende vragen over mijn werkwijze, de rol van een mentor en wat je van De Mentorij kunt verwachten.

 

Staat jouw vraag er niet tussen? Neem gerust contact op – ik denk graag met je mee.

 

Welke tarieven mag ik verwachten bij De Mentorij

De Mentorij houdt zich aan de tarieven zoals de kantonrechter deze heeft vastgesteld. De tarieven voor de diensten van een professionele mentor zijn te vinden in artikel 4 van de 'Regeling beloning voor curatoren, bewindvoerders en mentoren'. 

De branchevereniging Aegis heeft de tarieven overzichtelijk weergegeven (omgerekend per maand).

Mocht je niet over de financiële middelen beschikken om deze kosten te dragen, dan kan er een beroep worden gedaan op de bijzondere bijstand van de gemeente. Dit verzoek kan je zelf indienen, maar je bewindvoerder kan je hier ook bij helpen. 

Ik vind het allemaal wat ingewikkeld. Kan je ook op een makkelijke manier uitleggen wat een mentor doet?

Jazeker! Kijk eens op de site van Steffie; zij legt je eenvoudig uit wat een mentor doet.

Stel dat ik een klacht heb, wat kan ik dan doen?

De Mentorij hanteert een klachtenregeling: Klachtenreglement 


Mocht je er niet uitkomen met De Mentorij, dan kan je een brief schrijven naar de rechtbank die het mentorschap onder toezicht heeft. Kijk hier voor meer informatie.

Is De Mentorij altijd bereikbaar?

Dit is hoe De Mentorij haar bereikbaarheid heeft geregeld:

  • Telefoon: De mentor werkt van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 16.30 uur en is dan bereikbaar op 06-30399162 (bellen of whatsapp). Als er buiten deze tijden echt iets belangrijks is, dus SPOED, kan er tussen 8.00 en 22.00 uur de voicemail ingesproken worden.
    Uiteraard kan het voorkomen dat de mentor in gesprek is. Spreek dan de voicemail in, of stuur een whatsapp bericht met de vraag of ik terug bel of app.
  • E-mail: Een e-mailbericht aan erna@dementorij.nl wordt binnen 2 werkdagen beantwoord.

Wie vervangt je bij ziekte of vakantie?

Om te waarborgen dat je altijd een professioneel mentor binnen de hiervoor gestelde termijnen kan bereiken, heeft De Mentorij een samenwerkingsovereenkomst afgesloten met BeHulpSaam. 
Op momenten dat ik afwezig ben door bijvoorbeeld ziekte of vakantie, vervangt professioneel mentor Friona van BeHulpSaam mij indien nodig. Uiteraard zijn de noodzakelijke regelingen rondom privacy etc. in de overeenkomst vastgelegd. 

Ik zie dat je in Borculo woont, kom je ook bij mij thuis?

Ja! Tenminste, als je maximaal 30 tot 40 minuten rijden van Borculo af woont, kom ik graag bij je voor een kennismaking. Laat je gegevens achter via de contactpagina.

"Samen werken we aan een waardevol leven,
met respect voor wat jij belangrijk vindt!"

"Erna is betrouwbaar, behulpzaam en zorgzaam. Ze stelt me gerust, helpt me met keuzes maken en is duidelijk als het nodig is"

Cliënt 

"Het mentorschap van Erna is professioneel, maar persoonlijk. Ze staat open voor ideëen en kijkt verder dan de standaard oplossingen. Ze is gedreven en open in haar communicatie"

Persoonlijk begeleider

"Erna geeft ons rust. We weten dat ze er is, meedenkt en het beste voor heeft met onze broer.
Dit geeft een veilig en prettig gevoel"

Familielid

De mentorij wettelijke vertegenwoordiging twente de achterhoek borculo almelo, hengelo enschede winterswijk doetinchem zutphen deventer groenlo

Het gezicht achter De Mentorij

Ik ben Erna Nieuwenhuis en met De Mentorij bied ik professioneel mentorschap aan volwassenen die ondersteuning nodig hebben bij beslissingen over zorg, welzijn en begeleiding. Mijn doel is om rust, regie en vertrouwen te bieden, zodat iedere cliënt de zorg krijgt die hij of zij verdient.

Mijn motivatie komt voort uit jarenlange ervaring in de zorg. Ik heb van dichtbij gezien hoe ingewikkeld het kan zijn om de juiste hulp te krijgen en hoe waardevol het is als er iemand naast je staat die meedenkt en belangen behartigt. Met een achtergrond in sociaal werk en ervaring in de gehandicaptenzorg weet ik hoe belangrijk persoonlijke aandacht is. Tegelijkertijd heb ik door mijn werk in de zorgadministratie en andere functies geleerd hoe ik structuur breng en zaken goed regel.

Voor mij draait mentorschap om meer dan praktische ondersteuning. Het gaat om luisteren, meebewegen en zorgen dat iemand zich gehoord voelt. Dat is waar ik voor sta.