Doelgroepen mentorschap

Mentorschap is van groot belang wanneer iemand door (met name) psychische problemen niet zelf de regie kan voeren over de zorg die nodig is. Een mentor zorgt ervoor dat de belangen van de betrokkene gewaarborgd worden, en neemt de verantwoordelijkheid voor belangrijke beslissingen als de betrokkene dat zelf niet (meer) kan.

 

De doelgroepen waarvoor mentorschap vaak van toepassing is, zijn onder andere:

  • Mensen met een verstandelijke beperking en mogelijk bijkomende problematiek zoals autisme, borderline, schizofrenie
  • Mensen met dementie
  • Mensen met niet-aangeboren hersenletsel
  • Ouderen
  • Jongvolwassenen tussen de 18 en 23 (na jeugdhulp)
  • Mensen met psychische problematiek

 

Hoewel mentorschap voor al deze groepen belangrijk kan zijn, ligt mijn kracht vooral in het werken met mensen met een verstandelijke beperking en mensen met dementie en niet-aangeboren hersenletsel. In deze doelgroepen kan ik mijn ervaring en expertise het beste inzetten en haal ik het meeste plezier uit mijn werk.

 

Heb je nog vragen neem dan gerust contact op.

De mentorij wettelijke vertegenwoordiging twente de achterhoek borculo almelo, hengelo enschede winterswijk doetinchem zutphen deventer groenlo

Mentorschap voor mensen met een verstandelijke beperking

Mensen met een verstandelijke beperking hebben vaak extra ondersteuning nodig bij het maken van beslissingen over hun zorg, welzijn en dagelijks leven. Deze doelgroep heeft recht op een wettelijk vertegenwoordiger die hen helpt keuzes te maken die in hun belang zijn, vooral wanneer ze niet in staat zijn om zelfstandig die keuzes te maken.

 

Een verstandelijke beperking kan variëren in ernst en impact. Voor sommige mensen betekent dit dat ze intensieve ondersteuning nodig hebben bij het regelen van praktische zaken, zoals wonen, werk/dagbesteding en zorg. Voor anderen is het een kwestie van extra begeleiding bij het maken van keuzes die hen verder helpen in hun dagelijks leven. Als mentor bied ik een onafhankelijke en objectieve stem in het proces van besluitvorming en zet ik mensen in hun kracht om zoveel mogelijk hun eigen keuze te kunnen maken.

 

In mijn werk als mentor voor mensen met een verstandelijke beperking ligt mijn focus altijd op het respecteren van de wensen en behoeften van de betrokkene. Ik zorg ervoor dat de keuzes die gemaakt worden zo goed mogelijk aansluiten bij wat zij zelf willen, waarbij ik uiteraard rekening houd met hun mogelijkheden en beperkingen.

 

Mijn taak is om mensen met een verstandelijke beperking te ondersteunen bij de keuze van een passende woonomgeving, het maken van zorgkeuzes, en het behartigen van hun belangen in situaties waarin familieleden, zorgverleners of andere betrokkenen soms niet objectief of onafhankelijk kunnen handelen. Door deze regisseursfunctie behoudt de volwassene het recht op een goed leven!

Mentorschap voor mensen met dementie en niet-aangeboren hersenletsel

Mensen met dementie en mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) hebben ieder hun eigen vorm van ondersteuning nodig. Toch speelt mentorschap in beide situaties een belangrijke rol. Deze aandoeningen kunnen ertoe leiden dat iemand niet langer in staat is om zelfstandig beslissingen te nemen over zorg en welzijn. Als wettelijk vertegenwoordiger is het dan essentieel om op te komen voor hun belangen, zodat zij kunnen blijven wonen en leven in een veilige en zorgzame omgeving.

 

Wanneer er sprake is van dementie of NAH, richt ik mij als mentor op het behouden van autonomie binnen de grenzen van wat iemand nog zelf kan en wil. Dat betekent dat ik zorgvuldig afstem met zorgverleners en naasten, maar ook zoveel mogelijk de wensen en voorkeuren van degene over wie ik mentor mag zijn meeneem – zolang die nog geuit kunnen worden.

 

De uitdaging bij deze doelgroepen ligt vaak in het feit dat behoeften en mogelijkheden veranderen naarmate de aandoening voortschrijdt. Ik zoek voortdurend naar manieren om de kwaliteit van leven te ondersteunen of verbeteren. Daarbij werk ik nauw samen met zorgorganisaties en andere betrokkenen, om tot beslissingen te komen die écht in het belang zijn van degene voor wie ik wettelijk vertegenwoordiger ben.

 

Meer weten over de invulling of kosten van mentorschap? Bekijk de veelgestelde vragen

Waarom kiezen voor De Mentorij?

Naast deskundigheid en continuïteit, kiezen mensen voor De Mentorij vanwege de persoonlijke benadering. Mijn kracht zit in het bieden van rust en aandacht. Ik neem de tijd om écht te luisteren en stel vragen die helpen om snel tot de kern te komen – ook als iemand zelf nog niet precies weet wat hij of zij nodig heeft. Daardoor voelen mensen zich vaak snel op hun gemak en durven ze zich uit te spreken.

Als wettelijk vertegenwoordiger schroom ik niet om in te grijpen wanneer zorg tekortschiet of niet aansluit bij wat iemand nodig heeft. Ik kom op voor de wensen en belangen van degene waar ik mentor over mag zijn – ook als dat betekent dat er andere keuzes gemaakt moeten worden. Zo zorg ik ervoor dat iedereen wordt gezien en gehoord, op een manier die recht doet aan wie iemand is.

 

"Samen werken we aan een waardevol leven,
met respect voor wat jij belangrijk vindt!"

"Erna is betrouwbaar, behulpzaam en zorgzaam. Ze stelt me gerust, helpt me met keuzes maken en is duidelijk als het nodig is"

Cliënt 

"Het mentorschap van Erna is professioneel, maar persoonlijk. Ze staat open voor ideëen en kijkt verder dan de standaard oplossingen. Ze is gedreven en open in haar communicatie"

Persoonlijk begeleider

"Erna geeft ons rust. We weten dat ze er is, meedenkt en het beste voor heeft met onze broer.
Dit geeft een veilig en prettig gevoel"

Familielid

De mentorij wettelijke vertegenwoordiging twente de achterhoek borculo almelo, hengelo enschede winterswijk doetinchem zutphen deventer groenlo

Het gezicht achter De Mentorij

Ik ben Erna Nieuwenhuis en met De Mentorij bied ik professioneel mentorschap aan volwassenen die ondersteuning nodig hebben bij beslissingen over zorg, welzijn en begeleiding. Mijn doel is om rust, regie en vertrouwen te bieden, zodat iedere cliënt de zorg krijgt die hij of zij verdient.

Mijn motivatie komt voort uit jarenlange ervaring in de zorg. Ik heb van dichtbij gezien hoe ingewikkeld het kan zijn om de juiste hulp te krijgen en hoe waardevol het is als er iemand naast je staat die meedenkt en belangen behartigt. Met een achtergrond in sociaal werk en ervaring in de gehandicaptenzorg weet ik hoe belangrijk persoonlijke aandacht is. Tegelijkertijd heb ik door mijn werk in de zorgadministratie en andere functies geleerd hoe ik structuur breng en zaken goed regel.

Voor mij draait mentorschap om meer dan praktische ondersteuning. Het gaat om luisteren, meebewegen en zorgen dat iemand zich gehoord voelt. Dat is waar ik voor sta.