Wettelijke vertegenwoordiging:
wie beslist als je dat zelf niet (meer) kunt?

Soms is of komt er een moment waarop iemand zelf geen beslissingen meer kan nemen over zorg of welzijn. Wie behartigt dan de belangen? Voor sommige mensen is het vanzelfsprekend dat een partner of familielid deze rol op zich neemt. Maar wat als die er niet is? Of als er binnen de familie onenigheid is?

 

Denk bijvoorbeeld aan een oudere man met een verstandelijke beperking, zonder familieleden die hem willen of kunnen vertegenwoordigen. Of een vrouw van rond de 30 met een licht verstandelijke beperking, die merkt dat haar broer steeds meer over haar leven beslist en liever weer gewoon een ‘broer’ wil hebben. Ook in situaties waarin familieleden het oneens zijn, zoals bij een jongeman met een ernstig verstandelijke beperking waarvan de gescheiden ouders verschillend denken over zijn zorg, kan een onafhankelijke mentor als wettelijk vertegenwoordiger uitkomst bieden. En wat als iemand met dementie of niet-aangeboren hersenletsel niemand heeft die beslissingen kan nemen?

 

In deze en vele andere gevallen kan een wettelijk vertegenwoordiger helpen. Hieronder is te lezen wie als wettelijk vertegenwoordiger kan optreden en waarom een professionele mentor een verstandige keuze kan zijn.

 

Heb je nog vragen neem dan gerust contact op.

De mentorij wettelijke vertegenwoordiging twente de achterhoek borculo almelo, hengelo enschede winterswijk doetinchem zutphen deventer groenlo

Wie kan een wettelijk vertegenwoordiger zijn?

Een wettelijk vertegenwoordiger rondom de zorg, is een curator, mentor of een persoon die via de notaris gemachtigd is. En is je kind jonger dan 18 jaar, dan is de ouder of voogd de wettelijk vertegenwoordiger. Als je zelf niet (meer) kunt beslissen over je zorg, zal de zorgverlener kijken of je een mentor of curator hebt. Zo niet, dan wordt gekeken of er een schriftelijke gemachtigde is. Als dat niet het geval is, dan kunnen de partner of de genoemde familieleden wettelijk vertegenwoordiger zijn.

 

Waarom kiezen voor een professionele mentor als wettelijk vertegenwoordiger?

Een professionele mentor biedt deskundigheid, onafhankelijkheid en continuïteit. Waar familieleden emotioneel betrokken kunnen zijn en niet altijd de tijd of kennis hebben om beslissingen te nemen, zorgt een professionele mentor als wettelijk vertegenwoordiger voor objectieve, weloverwogen keuzes.
Als mentor ben ik goed op de hoogte van wet- en regelgeving en kan ik snel schakelen met zorgverleners en instanties. Daarnaast ben ik altijd beschikbaar om op te komen voor de belangen van degene waar ik als wettelijk vertegenwoordiger voor mag optreden, ook wanneer familieleden dit niet kunnen. Een professionele mentor betekent zekerheid en betrouwbaarheid in zorg en welzijn.

Waar in de zorgsector regelmatig personeelswisselingen plaatsvinden, blijf ik als wettelijk vertegenwoordiger langdurig betrokken. Ik bezoek degene waar ik als wettelijk vertegenwoordiger voor mag optreden iedere twee maanden en bouw een vertrouwensband op. Dit zorgt voor stabiliteit en continuïteit in de begeleiding. Mocht ik zelf met verlof zijn, dan is er een vaste vervanger die eveneens professioneel en ervaren is. Zo blijft de zorg en ondersteuning gewaarborgd.

Wat doet een mentor niet?

Een professionele mentor is geen hulpverlener of maatje. Dat betekent dat ik geen dagelijkse begeleiding bied, niet meega met uitstapjes en geen kleding of verzorgingsartikelen koop. Ook ga ik niet standaard mee naar ieder doktersbezoek, houd ik me afzijdig van de financiën en ben ik niet bevoegd om iemand in te schrijven bij de gemeente.

 

Wat ik wél doe:
Ik sta naast degene waar ik mentor over mag zijn en behartig diens persoonlijke, niet-materiële belangen. Ik ben aanwezig bij gesprekken met zorgverleners, overleg met de arts over het medische beleid, bespreek het zorgplan en houd in de gaten of afspraken worden nagekomen. In die zin heb ik een regiefunctie: ik zet in op goede zorg én een goed leven.

Meer weten over de invulling of kosten? Bekijk de veelgestelde vragen

Waarom kiezen voor De Mentorij?

Naast deskundigheid en continuïteit, kiezen mensen voor De Mentorij vanwege de persoonlijke benadering. Mijn kracht zit in het bieden van rust en aandacht. Ik neem de tijd om écht te luisteren en stel vragen die helpen om snel tot de kern te komen – ook als iemand zelf nog niet precies weet wat hij of zij nodig heeft. Daardoor voelen mensen zich vaak snel op hun gemak en durven ze zich uit te spreken.

Als wettelijk vertegenwoordiger schroom ik niet om in te grijpen wanneer zorg tekortschiet of niet aansluit bij wat iemand nodig heeft. Ik kom op voor de wensen en belangen van degene waar ik mentor over mag zijn – ook als dat betekent dat er andere keuzes gemaakt moeten worden. Zo zorg ik ervoor dat iedereen wordt gezien en gehoord, op een manier die recht doet aan wie iemand is.

 

"Samen werken we aan een waardevol leven,
met respect voor wat jij belangrijk vindt!"

"Erna is betrouwbaar, behulpzaam en zorgzaam. Ze stelt me gerust, helpt me met keuzes maken en is duidelijk als het nodig is"

Cliënt 

"Het mentorschap van Erna is professioneel, maar persoonlijk. Ze staat open voor ideëen en kijkt verder dan de standaard oplossingen. Ze is gedreven en open in haar communicatie"

Persoonlijk begeleider

"Erna geeft ons rust. We weten dat ze er is, meedenkt en het beste voor heeft met onze broer.
Dit geeft een veilig en prettig gevoel"

Familielid

De mentorij wettelijke vertegenwoordiging twente de achterhoek borculo almelo, hengelo enschede winterswijk doetinchem zutphen deventer groenlo

Het gezicht achter De Mentorij

Ik ben Erna Nieuwenhuis en met De Mentorij bied ik professioneel mentorschap aan volwassenen die ondersteuning nodig hebben bij beslissingen over zorg, welzijn en begeleiding. Mijn doel is om rust, regie en vertrouwen te bieden, zodat iedere cliënt de zorg krijgt die hij of zij verdient.

Mijn motivatie komt voort uit jarenlange ervaring in de zorg. Ik heb van dichtbij gezien hoe ingewikkeld het kan zijn om de juiste hulp te krijgen en hoe waardevol het is als er iemand naast je staat die meedenkt en belangen behartigt. Met een achtergrond in sociaal werk en ervaring in de gehandicaptenzorg weet ik hoe belangrijk persoonlijke aandacht is. Tegelijkertijd heb ik door mijn werk in de zorgadministratie en andere functies geleerd hoe ik structuur breng en zaken goed regel.

Voor mij draait mentorschap om meer dan praktische ondersteuning. Het gaat om luisteren, meebewegen en zorgen dat iemand zich gehoord voelt. Dat is waar ik voor sta.