Bewindvoering, mentorschap en curatele
Soms is het lastig om te bepalen welke vorm van ondersteuning het beste past bij een situatie. Een bewindvoerder en mentor worden vaak in één adem genoemd, maar deze twee rollen hebben verschillende verantwoordelijkheden. Daarnaast is er ook nog curatele, een maatregel die verder gaat dan bewindvoering en mentorschap. Hoewel ik alleen mentorschap aanbied, leg ik hierna uit wat het verschil is tussen deze drie vormen van wettelijke vertegenwoordiging en wanneer welke maatregel passend is.
Wat is het verschil tussen bewindvoering, mentorschap en curatele?
- Mentorschap richt zich op beslissingen over zorg en welzijn. Als mentor ondersteun ik iemand bij het maken van keuzes rondom verzorging, verpleging, begeleiding en behandeling. Ik zorg ervoor dat de juiste zorg wordt ingezet en bewaak de belangen van degene waar ik mentor over mag zijn.
- Bewindvoering heeft betrekking op financiën (geld) en goederen. Een bewindvoerder beheert het inkomen en vermogen van iemand die dit zelf niet (meer) goed kan. Dit voorkomt schulden en financiële problemen. Mentorschap en bewindvoering worden vaak gecombineerd als iemand zowel hulp nodig heeft bij zorgbeslissingen als bij financiële zaken.
- Curatele omvat zowel bewindvoering als mentorschap, maar gaat verder in de mate van bescherming. Een curator kan beslissingen tegenhouden die juridisch ingrijpend zijn, zoals een huwelijk, het opstellen van een testament, het afsluiten van een koopovereenkomst of het verlaten van het land als er sprake is van risico's. Daarnaast heeft iemand onder curatele geen gezag meer over zijn of haar kinderen. Deze verregaande maatregel wordt alleen ingezet als iemand niet meer in staat is om zelfstandig beslissingen te nemen op zowel financieel als persoonlijk vlak.
De taken en bevoegdheden van een curator en een mentor zijn op het gebied van verzorging, verpleging, begeleiding en behandeling gelijk. De extra bevoegdheden van een curator richten zich met name op juridische en financiële bescherming.
Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Wanneer is een bewindvoerder en mentorschap nodig?
In veel situaties wordt een bewindvoerder en mentorschap samen aangevraagd. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij mensen met een verstandelijke beperking, dementie, niet-aangeboren hersenletsel of psychische problemen, waarbij zowel hulp bij financiën als bij zorgbeslissingen noodzakelijk is. In zulke gevallen werk ik als mentor nauw samen met de bewindvoerder om iemands belangen zo goed mogelijk te behartigen.
Een bewindvoerder en mentorschap kunnen ook los van elkaar worden ingezet. Soms is er enkel financiële bescherming nodig en volstaat bewindvoering. In andere gevallen gaat het puur om ondersteuning bij zorgbeslissingen en wordt alleen mentorschap aangevraagd. Ik help graag mee om te beoordelen welke maatregel passend is.

Hoe wordt een bewindvoerder en mentorschap aangevraagd?
De aanvraag voor een bewindvoerder en mentorschap verloopt via de kantonrechter. Dit proces kan in gang worden gezet door familieleden, zorginstellingen of andere betrokkenen. Wanneer er behoefte is aan zowel een bewindvoerder als een mentor, kan dit gecombineerd in één verzoek worden aangevraagd. De rechter beoordeelt vervolgens de situatie en beslist welke maatregel passend is.
Na de benoeming van een mentor en/of bewindvoerder wordt duidelijk vastgelegd wie welke taken op zich neemt. Ik zorg ervoor dat er goede afspraken worden gemaakt en dat alle betrokkenen weten waar ze aan toe zijn.
Meer weten over de invulling of kosten? Bekijk de veelgestelde vragen
Waarom kiezen voor De Mentorij?
Als mentor werk ik kleinschalig en persoonlijk. Ik vind het belangrijk om betrokken te zijn en echt een band op te bouwen met degene waar ik mentor over mag zijn. Daarom streef ik ernaar om elke twee maanden op bezoek te gaan, tenzij iemand dit niet wenst. Mijn voorkeur heeft dan ook voor een werkgebied van maximaal 30 tot 40 minuten rijden vanaf Borculo. Daarnaast ben ik goed bereikbaar en zorg ik voor een duidelijke communicatie met alle betrokkenen. Mijn aanpak is zorgvuldig en respectvol, altijd met oog voor wat iemand zelf nog kan en wil.
Meer weten over bewindvoerder en mentorschap?
Twijfel je of bewindvoering en/of mentorschap de juiste oplossing is voor jezelf, een familielid of iemand waar je bij betrokken bent? Neem gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek. Samen bekijken we welke vorm van ondersteuning het beste aansluit bij de situatie.
"Samen werken we aan een waardevol leven,
met respect voor wat jij belangrijk vindt!"
"Erna is betrouwbaar, behulpzaam en zorgzaam. Ze stelt me gerust, helpt me met keuzes maken en is duidelijk als het nodig is"
Cliënt
"Het mentorschap van Erna is professioneel, maar persoonlijk. Ze staat open voor ideëen en kijkt verder dan de standaard oplossingen. Ze is gedreven en open in haar communicatie"
Persoonlijk begeleider
"Erna geeft ons rust. We weten dat ze er is, meedenkt en het beste voor heeft met onze broer.
Dit geeft een veilig en prettig gevoel"
Familielid


Het gezicht achter De Mentorij
Ik ben Erna Nieuwenhuis en met De Mentorij bied ik professioneel mentorschap aan volwassenen die ondersteuning nodig hebben bij beslissingen over zorg, welzijn en begeleiding. Mijn doel is om rust, regie en vertrouwen te bieden, zodat iedere cliënt de zorg krijgt die hij of zij verdient.
Mijn motivatie komt voort uit jarenlange ervaring in de zorg. Ik heb van dichtbij gezien hoe ingewikkeld het kan zijn om de juiste hulp te krijgen en hoe waardevol het is als er iemand naast je staat die meedenkt en belangen behartigt. Met een achtergrond in sociaal werk en ervaring in de gehandicaptenzorg weet ik hoe belangrijk persoonlijke aandacht is. Tegelijkertijd heb ik door mijn werk in de zorgadministratie en andere functies geleerd hoe ik structuur breng en zaken goed regel.
Voor mij draait mentorschap om meer dan praktische ondersteuning. Het gaat om luisteren, meebewegen en zorgen dat iemand zich gehoord voelt. Dat is waar ik voor sta.